Operating System not found

Opublikowane w: Windows


  • Uczestnik
    Punkty: 130
    chiper w #512519

    Komunikat wskazuje, że komputer próbuje załadować system przez sieć. Znaczy się nie znalazł żadnych wymienionych wcześniej w BIOSie nośników/systemów na nośnikach. Sprawdź jaką masz kolejność ładowania systemu w BIOS i czy Twój dysk jest tam widoczny.


    Uczestnik
    Punkty: 130
    chiper w #610764

    Mam Laptop Fujitsu Siemens Amilo Li 2727 i fatalny problem. Z początku przy uruchamianiu systemu zatrzymywało się na tym ekranie gdzie jest ten pasek ładowania systemu i napis Windows Corporation, więc wziąłem płytkę Ubuntu Live CD i zgrałem wszystko z partycji systemowej na inną partycję i już wielka radość, a tu nagle po kolejnym resecie wyskakuje mi taki oto ekran Cytat: For realtek RTL8101E 10/100 PCI-Express Ethernet Adapter v1.03 (070618) PXE-E61: Media test failure, check cable PXE-M0F: Exiting PXE ROM. Operating System not fonud Co to jest i co to znaczy? Potem uruchamiam znowu Ubuntu i nie widać dysków. Czy możliwe jest, że jakoś uszkodziłem dysk?


    Uczestnik
    Punkty: 130
    chiper w #610767

    Jest tylko SATA HDD: i nic po dwukropku. Dioda bufora też się nie świeci. To może napiszę co jeszcze zaobserwowałem. Czasem dioda świeci się i wtedy nie mogę wejść do BIOSa. Czasem po ekranie Fujitsu jest tylko czarny ekran i w momencie przełączania między tymi ekranami słychać takie dziwne trzaski, chwilę pracę dysku i nic. I co mnie jeszcze bardziej martwi, ostatnio nie pokazuje się już nawet ten komunikat o braku systemu… //połączyłem posty – pl_m


    Członek
    Punkty: 50
    archiwum w #610773

    Uszkodzenie dysku przy pomocy LiveCD, żeby aż zniknął w BIOSie jest raczej niemożliwe. Wszystko wskazuje na uszkodzony dysk. Te „trzaski” to trzaski czy raczej stukanie? Dla pewności trzeba by podpiąć dysk do innego komputera.


    Uczestnik
    Punkty: 130
    chiper w #610776

    Sam nie jestem pewien, zwłaszcza, że teraz nic nie stuka, tylko jak wcześniej próbuje bootować z sieci. Chociaż faktycznie może bardziej było to stukanie, coś jak w starego typu cd-romach. Prawdopodobnie gdybym miał możliwość sprawdzenia dysku na innym komputerze, to już bym to zrobił… A tak mi teraz do głowy wpadło, może jakichś sterowników brakuje?


    Członek
    Punkty: 50
    archiwum w #610802

    BIOS nie potrzebuje sterowników – jeżeli tam go nie ma, to bez podłączenia pod inną maszynę nic nie wydłubiesz. Moim zdaniem dysk po prostu umarł.

Przeglądasz 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6)

Musisz być zalogowany, aby pisać odpowiedzi.