Przejdź na skróty do treści. | Przejdź do nawigacji

Zapamiętaj mnie Przypomnij hasło Rejestracja
Wersja mobilna
Newsletter
Zgłoś uwagę
RSS
Forum
rozwiń
Strona główna Forum Oprogramowanie Audio-Wideo Program do nagrywania dźwięku.

Program do nagrywania dźwięku.

Autor Wiadomość

pimp4yo...

Student

pimp4you

Wysłany 09.03.2010, 10:21

Tytuł postu: Program do nagrywania dźwięku.

Witam. Mam pewne zadanie a mianowicie mam zrobić mp3 do “wirtualizacji” Dokładnie chodzi, że muszę zrobić mp3 na wzór Kase/CD/DVD, które maja uspokajać/koić/łagodzić nas :D … Wiem, że motam więc przechodzę do rzeczy. Można kupić CD/DVD, które nas wyciszają w tle słychać lekki szum wiaterku itp a delikatny głos szepcze, że jesteś “zrelaksowani …” itd … Mam zrobić coś podobne… Potrzebuje do tego jakiegoś programu dzięki, któremu wrzucę w tło takie delikatne dźwięki wiaterku, wodospadu itp oraz program dzięki, któremu nagram ten “szept” Oczywiście mam mikrofon :)

Więc jaki program będzie najlepszy do czegoś takiego??

trurl

Doradca

trurl

Wysłany 09.03.2010, 14:16

Tytuł postu: RE: Program do nagrywania dźwięku.

Witaj!
Jeśli ma być darmowy i na Win , to przetestuj Audacity.
Jeśli semi-profesjponalny i na Win ta Cool Edit( jest gdzieś jeszcze w sieci).
Jeśli profi i na Win to np Adobe Audition (b.dobry , drogi).
Za free ale na Lin np Ardour - profi darmowy b. dobry klub z prostszych Rezound.
Oba dostęne w jednej z muzycznych dystrybucji Linuks ( Musix,. 64Studio, Ubuntu Studio)

Do dobrego nagrywania i masteringu muzy potrzebna dobra karta dźwiękowa i mocny komp ( zwłaszcza pod Win).

Kłoni się

T.

pimp4yo...

Student

pimp4you

Wysłany 09.03.2010, 15:56

trurl
Witaj!
Jeśli ma być darmowy i na Win , to przetestuj Audacity.
Jeśli semi-profesjponalny i na Win ta Cool Edit( jest gdzieś jeszcze w sieci).
Jeśli profi i na Win to np Adobe Audition (b.dobry , drogi).
Za free ale na Lin np Ardour - profi darmowy b. dobry klub z prostszych Rezound.
Oba dostęne w jednej z muzycznych dystrybucji Linuks ( Musix,. 64Studio, Ubuntu Studio)

Do dobrego nagrywania i masteringu muzy potrzebna dobra karta dźwiękowa i mocny komp ( zwłaszcza pod Win).

Kłoni się

T.

Karta dźwiękowa = Asus Xonar DX posiadam taką sądzę, że wystarczająca … komp też powinien być wystarczający. Dzięki trurl sprawdzę programiki (mam win'a ;])

midgard

Nowicjusz

midgard

Wysłany 09.03.2010, 16:15

Testowałem kilka takich programów, ale jakoś najbardziej przypadł mi do gustu GoldWave. Głównie dzięki prostej obsłudze, wręcz intuicyjnej i masie opcji obróbki dźwięku. Nagrywałem wokale i gitarę. Ubolewam tylko nad jakością mikrofonu, który nie nadawał się do niczego. Gdybym miał lepszy mikrofon, wówczas mogłoby coś z tego być

trurl

Doradca

trurl

Wysłany 11.03.2010, 10:38

WItaj/Witajcie!
“Gold Wave” też może być , ale ja uważam “Cool Edit” za dużo lepszy (oczywiście na Win). Bezkonkurencyjny ( prawie) jest “Adobe Audition”.
Adobe kupiło producenta “Cool Edit” i na tej bazie powstał “Audition” (albo jakoś tak).
Zachęcam do przetestowania którejś z muzycznych dystrybucji Linuksa (moim nr -1- jest tutaj 64Studio) w wersji Live ( co nie wymaga instalowania na HDD).Jest na nim/niej kompletne studio multimedialne ze wszystkimi potrzebnymi ( i niepotrzebnymi) programami.
Według mnie Pingwin znacznie lepiej wykorzystuje zasoby sprzętowe i dużo lepiej radzi sobie z wieloprocesowością

@Pimp4you karta niczego sobie -zatem i komp zapewne niezły.
Jeśli jednak chcesz się bawić w zapis,edycję i mastering muzy,to prędzej czy później zakup innej karty muzycznej okaże się niezbędny.Do studia domowego proponuję np produkty EMU, M-Audio,ESI -zwłaszcza EMU (np model 0404) bo dają ze sprzętem
dużo softu(np CakeWalk Sonar LE i Steinberg Cubase LE) dla chmm … muzyków/“inżynierów dźwięku”.
Niestety EMU miało/ma problemy ze wsparciem/działaniem pod Pingwinem .
Kartę można kupić używaną (czasami bywają na aukcjach) ,dbając by wraz z nią dostać cały soft(porównanie z tym co idzie z kartą nową)

@midgard. Niestety do nagrywania wokalu i instrumentów akustycznych dobry mikrofon ( najlepiej pojemnościowy +Phantom) to konieczność, a i mikser sprzętowy (nawet prosty) się przydaje.

Tyle wstępem (lub rozwinięciem)

Kłoni się

T.

CENEO Kup najtaniej
Cisco 881 Ethernet Sec Router (881-K9) (CISCO881-K9) Cisco 881 Ethernet Sec Router (881-K9) (CISCO881-K9)
Dostępny w 1 sklepach
Sprawdź CENY tego produktu
HP BL460c G6 Intel Xeon X5550 6GB 1P Svr (507778-B21) HP BL460c G6 Intel Xeon X5550 6GB 1P Svr (507778-B21)
Dostępny w 2 sklepach
Bosch KIV 34A51 Bosch KIV 34A51
Dostępny w 50 sklepach
Sony NEX-5R + 16-50 mm czarny Sony NEX-5R + 16-50 mm czarny
Dostępny w 1 sklepach

Co:
Gdzie:
Kraj:
praca IT Polska njobs IT praca