Przejdź na skróty do treści. | Przejdź do nawigacji

Zapamiętaj mnie Przypomnij hasło Rejestracja
Wersja mobilna
Newsletter
Zgłoś uwagę
RSS
Forum
rozwiń
Strona główna Forum Sprzęt Sieci komputerowe TP-Link Access Point Repeater Mode

TP-Link Access Point Repeater Mode

Autor Wiadomość

michal7...

Nowicjusz

michal71

Wysłany 04.01.2011, 18:26

Tytuł postu: TP-Link Access Point Repeater Mode

Probuje ustanowic jednorodną siec WiFi w domu za pomoca routera TP-LINK 1043 oraz Access Pointa TP-Link 901 przy zalozeniu ze AP ma byc Repeaterem sieci z routera. Dodatkowo wszystko ma chodzic w kodowaniu Wpa2-pSK i filtrowaniem MAC adresow. Niestety mimo wielu prob w Repeater lub Universal Repeater Mode AP nie chce powielac sieci. Podgldajac stan sieci w routerze nie widze MAC adresu AP jako aktywnego urzadzenia a sila sygnalu mimo dzialajacego (wlaczonego) AP maleje wraz ze wzrostem odleglosci od routera. Kazda porada mile widzana.
watek jest kontynuacja innego http://www.chip.pl/forum/viewforum?fid=16 [chip.pl]

jap_1

Nauczyciel

jap_1

Wysłany 04.01.2011, 23:25

Tytuł postu: RE: TP-Link Access Point Repeater Mode

Szczerze mówiąc myślałem, że użyjesz kabli. Skoro planowałeś anteny, to i tak byłyby kable. Te access pointy można połączyć z routerem kablami. Ale można i radiem, choć to zmniejszy szybkość przesyłania danych.
Nie włączaj na razie żadnego zabezpieczenia, ani filtrowania po MAC, zrobisz to stopniowo. Router powinien być jako Access Point. W repeaterze musisz podać MAC routera, i kliknąć “search” - powinien znaleźć kanał routera i połączyć się.

michal7...

Nowicjusz

michal71

Wysłany 05.01.2011, 14:43

Support Tp-Link twierdzi ze AP moga pracowac jako repatery tylko jako radio. Jest podobno mode “Bridge” za którego pomoca mozna rozglaszac siec po kablu a potem przez APy ale jak to zrobic tego uaprcie nie chca zdradzic.

Router powinien być jako Access Point. W repeaterze musisz podać MAC routera, i kliknąć “search” - powinien znaleźć kanał routera i połączyć się.

Ruter ustawiony na Access Point ??? czy AP ustawione na Acces Point i wymuisc kolowanie MAC routera?

jap_1

Nauczyciel

jap_1

Wysłany 05.01.2011, 21:05

W skrócie, bo mam teraz mało czasu:
Repeatery to rzeczywiście połączenie radiowe. Ja myślałem o kablowym połączeniu, ale wtedy są to access pointy - każdy w swoim kanale, ale ten sam SSID i to samo hasło do szyfrowania. Taka sieć access pointów.
Na razie spróbuj radiem.
Router ma pracować jako główny Access Point z wyłączonymi, na razie, zabezpieczeniami. Jeśli możesz się z nim połączyć z komputera, to dobrze. W reapeaterze ustawiasz funkcję “Repeater”, wpisujesz adres MAC routera (zapisujesz to oczywiście) i klikasz “Skanuj”. To repeater ma znaleźć główny access point i połączyć się z nim. Na zabezpieczenia będzie czas, jak ci się to uda.
Nie wiem tylko, czy mogą być dwa repeatery (a chyba tak chcesz zrobić), tego nie ćwiczyłem.

michal7...

Nowicjusz

michal71

Wysłany 06.01.2011, 16:49

Pierwszy sukces !!!
jedyna kolejnosc postepowania ktora zadzialala (kazda inna nie przynosi rezulatau)
1 wylaczyc fitrowanie MAC i zabezpieczania sieci na AP i routerze + RESTART
2 ustawic AP na Repeater Uniwersalny + RESTART
3 ustawic zabezpieczania (hasla) na routerze + RESTART
4 ustawic zabezpieczenia na AP+ RESTART
UWAGA:nawet jesli router lub AP nie chce restartu trzeba go wymusic !!!
Teraz powalcze z filtrami MAC ale obawiam sie ze latwo nie bedzie

jap_1

Nauczyciel

jap_1

Wysłany 06.01.2011, 16:59

Już Windows powinno cię nauczyć, że restart pomaga. ;)
Rzeczywiście, z reguły zmiana konfiguracji wymaga restartu. Wtedy są wczytywane pliki konfiguracyjne. Nie pisałem o tym, bo mi się wydawało oczywiste. Porządny sprzęt powinien sam to przypominać w menu. Filtracja MAC nie powinna chyba sprawić kłopotów.
Ile komputerów naraz będzie z tej sieci korzystać? Głównie internet, czy wzajemne udostępnianie zasobów?

michal7...

Nowicjusz

michal71

Wysłany 07.01.2011, 12:58

Z MACami narazie porazka zadna kombinacja nie pomaga.
Ale pojawil sie nowy problem. Caly ruch idzie teraz po repeaterach AP a nic nie idze przez router zatem siedzac na dole (gdzie mam router) lacze sie czasem z najwyzej polozonym (II pietro) AP i predkosc transmisji jest dramatycznie niska. Wynikaloby z tego ze musze postawic kolejy AP tuz kolo routera. Powoli mam tego dosc postawie chyba trzy rozne sieci podlacze AP do routera kablami i juz :(. Troch mniej funkcjolanie ale bez problemow i wszysztko z przepustowoscia 300 Mb !!! (przynajmniej tak Winowsy twierdza)

jap_1

Nauczyciel

jap_1

Wysłany 07.01.2011, 22:17

Repeatery pracują zdecydowanie wolniej, niż poszczególne AP połączone kablami w jedną sieć. Wynika to z pracy na tej samej częstotliwości (repeater powtarza sygnał, jak wynika z nazwy).
Pamiętaj, że AP łączone kablem z routerem mają mieć różne częstotliwości, ale mogą mieć te same SSID i klucz. Karta komputera powinna wybrać najsilniejszy AP.
Zalecany odstęp między kanałami: 5 lub 6. Czyli jeśli masz trzy AP (router + dwa dodatkowe) kanały: 1 - 6 - 11

jpiotro...

Nowicjusz

jpiotrowski

Wysłany 22.01.2012, 12:23

Podobnie kombinuję.

Sieć ma obejmować fizycznie jeden budynek z dziedzińcem w środku, szerokość budynku to 70 metrów, budynek stary z grubymi murami i wieloma zakamarkami (załamania muru).
Wymyśliłem to sobie tak, że zrobię jeden router który będzie centralnie zabezpieczał sieć, a o moc sygnału zadbają dodatkowe repeater'y, sieć nie będzie mocno obciążona, najwyżej kilka komputerów, czasami kilku dodatkowym gości.

Aktualnie mam 1xTP-Link 1043ND z oprogramowaniem Gargoyle (IP: statyczne xxx.xxx.xxx.20), podpięty do sieci lokalnej, uruchomione DHCP, uruchomione szyfrowanie WPA2/PSK, anteny wymienione na 9dBi.
Zlokalizowany wewnątrz budynku, w oknie tak aby widzieć przez dziedziniec cały budynek od wewnątrz.

Jako Reapeter'y uruchomione TP-Link 901ND (IP: statyczne xxx.xxx.xxx.21 / 22 / 23) urządzenia nie podłączone fizycznie do sieci, uruchomione DHCP z takim samym zakresem jak główny router, zabezpieczania takie same jak na routerze, anteny wymienione na 9dBi, wszystkie w zasięgu sygnału głównego routera, testowałem ich ustawienia w różnych trybach jako repeater, universal repeater, Client, AP.

Zasadniczo chodziło mi o to aby widoczna była jedna nazwa sieci w dowolnym miejscu, i aby zarządzanie mogło odbywać się tylko na routerze, podczas tych wszystkich prób, zauważyłem, że najczęściej oprogramowanie Windows widzi jedną sieć, ale oprogramowanie do skanowania sieci WiFi widzi wszystkie urządzenia z różną mocą sygnału - co jest jasne i logiczne.

Można się podłączyć do sieci z wykorzystaniem oprogramowania firmowego karty sieciowej i sieć działa, z Windowsem jest gorzej, podaje najczęściej, aby sprawdzić czy siec nie jest poza zasięgiem.

W celach sprawdzenia czy sieć działa najczęściej posługiwałem się próbując wejść na stronę administracyjną urządzeń i tu najdziwniejsze jest, że pomimo ustawienia wszystkich urządzeń w taki sam sposób zawsze odpowiada mi jedno urządzenie, czasami dwa, a jedno nigdy.

Jak powinny być skonfigurowane urządzenia aby osiągnąć zadowalające efekty, tzn. aby sygnał był w całym budynku, zarządzanie odbywało się na routerze, czy powinienem móc zalogować się do wszystkich urządzeń z komputera?

Mówicie o podłączeniu AP kablami do Routera, nie zawsze jest to możliwe, po np. u mnie po drodze znajdują się switche, więc nie można fizycznie spiąć portu LAN z AP do portu LAN z Routera, chyba, że można pokombinować z ustawieniami bramy na AP.

bambek

Nowicjusz

bambek

Wysłany 28.05.2012, 21:09

Mam ten sam problem co jpiotrowski. Z tym że chciałbym połączyć AP WA901ND jako repeater/universal repeater jeden za drugim (repeater połączony repeater`em… 4x). Czy to możliwe na w/w sprzęcie?
CENEO Kup najtaniej
Nikon 14-24mm f/2.8G ED AF-S (JAA801DA) Nikon 14-24mm f/2.8G ED AF-S (JAA801DA)
Dostępny w 36 sklepach
Sprawdź CENY tego produktu
Oki C821dn Oki C821dn
Dostępny w 1 sklepach
TOSHIBA Satellite U840-10M (PSU4SE-00K01FPL) TOSHIBA Satellite U840-10M (PSU4SE-00K01FPL)
Dostępny w 22 sklepach
Nikon D5100 + 18-55 mm (VBA310SP01) Nikon D5100 + 18-55 mm (VBA310SP01)
Dostępny w 85 sklepach
Canyon CNR-CP2G1 Canyon CNR-CP2G1
Dostępny w 4 sklepach

Co:
Gdzie:
Kraj:
praca IT Polska njobs IT praca
vacatures IT Netherlands njobs IT vacatures
arbeit IT Deutschland njobs IT arbeit
work IT United Kingdom njobs IT jobs