Na Facebooku szaleje nowy wirus

Uwaga, uwaga, w przeciągu kilku następnych dni na pewno zobaczycie go na swojej tablicy. Dlatego też radzimy, jak uniknąć infekcji.

Robala bardzo prosto rozpoznać – ktoś z waszych znajomych opublikuje wpis skierowany do Was, lub odezwie się w prywatnej wiadomości. Treść w obu przypadkach jest taka sama: zobaczymy nasze imię i nazwisko z dopiskiem „Video” i fałszywą miniaturę filmu, stworzoną z naszego zdjęcia profilowego.

J

eśli nabierzemy się i klikniemy na miniaturę, przeglądarka otworzy nową kartę na której zobaczymy serwis trochę podobny do YouTube’a, który na wstępie poinformuje nas, że do odtworzenia wybranego przez nas filmu trzeba pobrać specjalną wtyczkę, która oczywiście jest zainfekowana. W skrócie: jeśli jakiś znajomy wyśle wam wasze zdjęcie profilowe, jako miniaturkę filmu, nie klikajcie, przekażcie znajomemu, że jego komputer został zainfekowany.

0
Zamknij

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.