Uber może Cię śledzić, nawet jeśli wyłączysz aplikację

Najnowsza aktualizacja przynosi kontrowersyjną funkcję.

Od teraz Uber może zbierać dane dotyczące lokalizacji swoich klientów nawet do pięciu minut po zamknięciu aplikacji. Po co firmie takie informacje już po zakończeniu kursu? Nie jest to do końca jasne. Według Ubera chodzi tu o poprawę bezpieczeństwa pasażerów oraz usprawnienie procesu odbierania klientów i ich dowożenia na miejsce. W ciągu pięciu minut można jednak dojść do wielu miejsc i trudno wyobrazić sobie, by śledzenie użytkownika po odbytym kursie miało jakikolwiek wpływ na jego bezpieczeństwo.

Użytkownik może nie wyrazić zgody na włączenie usługi lokalizacji w aplikacji, jednak wówczas za każdym razem będzie musiał wprowadzać ręcznie adres odbioru.

W przeszłości Uber już napotkał problemy prawne związane ze zbieraniem danych na temat swoich klientów i zmuszony był zapłacić grzywnę w wysokości 20 tysięcy dolarów w USA.