Naukowcy z Manchesteru prześwietlili rentgenem zająca wielkanocnego

Uczeni z brytyjskiego Uniwersytetu w Manchesterze przeskanowali promieniami rentgenowskimi wielkanocnego zająca z czekolady. Potem zebrane dane umieścili w komputerowej symulacji 3D. W ten sposób dostrzegli nieregularności i zgrubienia w strukturze czekolady, a także, co znajduje się wewnątrz figurki. W podobny sposób prześwietlili kilka innych smakołyków, m.in. Kit Kata i Toblerone. W przypadku pierwszego udało im się określić, że składa się tylko w około połowy z czekolady, a 47% Kit Kata stanowią biszkopt i wafel. Serwis CNET zauważa, że symulacje naukowców z Manchesteru zostały opublikowane z myślą o wielkanocnej niedzieli …ale równie dobrze pasują do Prima Aprilis.

0
Zamknij

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.