Elon Musk ustąpi ze stanowiska przewodniczącego rady nadzorczej Tesli

Fot. JD Lasica

Amerykańska Komisja Papierów Wartościowych i Giełd poinformowała, że Elon Musk przestanie pełnić funkcję przewodniczącego rady nadzorczej Tesli i nie będzie mógł ubiegać się o reelekcję na to stanowisko przez trzy lata. Ponadto Elon Musk i Tesla zapłacą po 20 milionów dolarów kary za tweeta jakiego przedsiębiorca wysłał 7 sierpnia na temat wykupienia akcji Tesli w cenie 420 dolarów za sztukę, do czego w efekcie nie doszło. Mimo to i tak informacja na portalu społecznościowym wywołała ogromne zamieszanie na amerykańskiej giełdzie i wywindowała ceny akcji do poziomu 379,5 dolara za jednostkę. Elon Musk jednak zachowa funkcję prezesa zarządu (CEO) w swojej firmie. Z tym, że jego wpisom w portalach społecznościowych będzie przyglądał się zespół dyrektorów Tesli, aby w przyszłości uniknąć podobnych sytuacji.

Po tweecie Elona Muska z 7 sierpnia ceny akcji Tesli poszybowały do 379,5 dolara za akcję (graf. Yahoo Finance)