ACTA 2: 54 europejskie organizacje pozarządowe wystosowały list otwarty do Rady Europejskiej

Fot. Irinawave

List otwarty do ambasadora Austrii, która przewodniczy obecnie Unii Europejskiej, podpisało 54 europejskich organizacji pozarządowych. W tym dwie polskie: Centrum Cyfrowe i Fundacja ePaństwo. Przeciwne proponowanym zmianom w prawie autorskim są też międzynarodowe organizacje takie jak fundacje Wikimedia, Creative Commons i Electronic Frontier Foundation. W ramach tzw. trialogu odbędą się trzy tury negocjacji w sprawie dyrektywy zmieniającej prawo autorskie na Jednolitym Rynku Cyfrowym. Pierwsza już w piątek, 23 października. Następne dwie zaplanowano na 3 i 13 grudnia. Ministrowie rządów państw członkowskich będą rozmawiali z przedstawicielami Komisji i Parlamentu Europejskiego. Jeśli Rada Europejska nie zgłosi sprzeciwu, uchwalone 13 września prawo wejdzie w życie. W przeciwnym wypadku Parlament Europejski po raz drugi będzie głosował nad zmianami, co nastąpi prawdopodobnie na początku 2019 roku. Na stronie Parlamentu Europejskie znajduje się też petycja w sprawie zmiany kontrowersyjnych artykułów 11 i 13. Szerze na temat proponowanych zmian zwanych pod potoczną nazwą „ACTA 2” przeczytacie w artykule Andrzeja Pająka.