Problem z komputerem


  • Uczestnik
    Punkty: 52
    reki #1004741

    Mam problem. Złożyłem komputer z nowych części (gtx 1060 gamingx 6gb, ryzen 7 1700, i płyta główna gaming plus x370, nazwy pamięci, dysku, zasilacza i obudowy nie podaje bo chyba nie trzeba). gdy wszystko podłączyłem i włączyłem komputer wszystko działa tylko na monitorze nic się nie wyświetla a na płycie głównej świeci dioda opisana w „instrukci indicates the booting device is not detected or fail”. Nie mam stacji dysków, dlatego windowsa przygotowałem na pendrive, ale nie mogę go zainstalować bo BIOS się nie chce włączyć. To nowy komputer i potrzebuje pomocy.


  • Uczestnik
    Punkty: 1 099
    greyknight #1004884

    Jeśli nic się nie wyświetla, włączenie z biosem, to może znaczyć, że coś nie jest podłączone prawidłowo. Czy podłączyłeś zasilanie CPU (4 pin lub 8 pin, gniazdo w pobliżu sekcji zasilania procesora). Czy karta graficzna ma podłączone zewnętrzne źródło zasilania (PCI-E wtyczka)?


  • Uczestnik
    Punkty: 52
    reki #1004894

    Wszystko podłączone poprawnie


  • Uczestnik
    Punkty: 1 099
    greyknight #1004895

    Kompletnie bios nie odpala, nie ma nawet ekranu POST?


  • Uczestnik
    Punkty: 52
    reki #1004896

    Monitor pokazuje napis oszczędzanie energii czy jakoś tak


  • Uczestnik
    Punkty: 1 099
    greyknight #1004900

    A zatem nie inicjuje Ci karty graficznej, inaczej miałbyś jakiś obraz, a przynajmniej widziałbyś ekran POST. Do sprawdzenia kabel między monitorem a kartą, do sprawdzenia karta graficzna. Jaki masz zasilacz? Możesz spróbować resetu biosu, choć nie wydaje mi się, aby coś to dało, skoro komputer jest dopiero złożony. To jest płyta MSI, jak mniemam? Podaj tęż markę pamięci jednak.

Przeglądasz 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6)

Musisz być zalogowany, aby pisać odpowiedzi.