Tnące filmy HD 720p


  • Uczestnik
    Punkty: 85
    lukaszza24 #612876

    Witam Do niedawna nie miałem problemów z płynnością oglądania filmów 720p na moim kompie a tu od niedawna zonk:( Filmy oglądam na SMPlayer’ ze i do niedawna uzywalem opcji stereo. Jako, że zakupiłem niedawno głośniki 5.1 oraz kartę muzyczną Creative X-fi myślałem, że będę się cieszył z wielokanałowego dźwięku a tu po przełączeniu na 5.1 w SMPlayer’ ze filmy zaczęły przycinać. Nie tną cały czas ale co chwila zrywają płynność. Czy myślicie, że zakup nowej grafiki może poprawić płynność odtwarzania? Myślę w obecnej chwili nad Asus HD4650 1GB pod AGP. Ona niby ma wspomaganie odtwarzania ale czy odciąży na tyle procesor by filmy znów chodziły płynnie? Procesor AMD Athlon 2.8 (2140MHz) Płyta Asrock Grafika obecna: Ati 9550 Ram: 1GB Dziękuje z góry za wszelkie odpowiedzi, postaram się uczestniczyć w dyskusji, jeśli tylko jakaś się nawiąże. Pozdrawiam wszystkich


  • Uczestnik
    Punkty: 85
    lukaszza24 #512842

    to sa wlasnie karty Creative – wiele reklamy a prawda bardzo bolesna Wieszkosc „bajerów” karty SB uzyskuja na poziomie strerownika/software czyli wykorzystuja w duzym stopniu CPU. Co prawda posiadacze kilkurdzeniowych maszyn tego nie sa w stanie zauwazyc to jak widac przy troche starszym sprzecie juz CPU moze sie dlawic. A co do grafiki to z tego widze masz pewnie slot AGP. Wiec jedynie co mozna polecic to Ge Force 7600GT – chyba najmocniejsza karta graficzna ktora wyszla na agp.


  • Uczestnik
    Punkty: 4 249
    takashi #612878

    oj no grafika słaba 128MB ma jak dobrze Pamiętam… w ogóle zestaw troszkę słaby. Ja bym pomyślał nad zakupem nowego kompa. średni nowy komp (jakiś intel 2 rdzenie, 2GB ram, karciocha z 256 lub 512 i płyta nie powinny winieść cię więcej niż 800-900 zł) bo to co Tutaj w twojej aktualnej konfiguracji widzę to przydałoby się też ramu dobrać z 1GB a karta… za mocna:P jeśli nie chcesz wrzucać nowej płyty i procka to wystaczy Ci jakaś 256MB czy 512 max. Jedynie że myślisz o późniejszej wymianie poszczególnych elementów (pł. gł. i procek) to wówczas miałoby to sens


  • Uczestnik
    Punkty: 85
    lukaszza24 #612881

    no niestety grafa ma 128MB i lata świetności ma już dawno za sobą. Generalnie to ten komp do grania nie służy więc wystarcza mi w zupełności do tego co na nim robię więc nie bardzo mi się uśmiecha wykładać 8 czy 9 stówek a i tak tego nie wykorzystywać. Ram mogę dokupić bo to nie droga inwestycja ale czy to może rozwiązać choć trochę problem przycinania? A ta karta skoro za mocna to co byś(cie) polecił(i)?


  • Członek
    Punkty: 50
    archiwum #612884

    1GB ramu do 720p według mnie wystarczy. Co do karty, to ja używam GF 7300Gt, którą można za niewielkie pieniądze kupić na allegro. Trudno mi powiedzieć na ile karta pomaga ale resztę sprzętu mam podobną i 720p działa. Z drugiej strony może warto spróbować najpierw z innym odtwarzaczem filmów lub kodekami? Jaką dokładnie masz tą X-fi? Nie wiem jak to wygląda w ustawieniach SMPlayera ale możesz spróbować puścić dźwięk przez SPDIF tak, żeby karta dźwiękowa zajęła się sprzętowym dekodowaniem dźwięku 5.1 (o ile nie masz Visty). Używasz AC3 Filter? Jeżeli nie, to warto ściągnąć najnowszą wersję i tam pobawić się ustawieniami.


  • Uczestnik
    Punkty: 134
    Gteam #612885

    pamiętam miałem podobny problem. Łukaszu proponuję Tobie odinstalowanie wszelkich kodeków jaki masz na swoim komputerze, oraz ściągnięcie najnowszych kodeków (tu polecam Ci zestaw full k-lite (byle nie mega!!)) zainstaluj, skonfiguruj ustawienia ffdshow audio i video. Miałem przycinki i zmianę płynności przez DirectVobsub, dlatego jeśli uruchamia się on łącznie z filmem HD to spróbuj wyłączyć w nim napisy i sprawdzić płynność filmu bez napisów. Więcej… możesz uruchomić filmik na windowsowym odtwarzaczu Windows Media Player. Ja go używam ponieważ spośród wszelkich innych alternatywnych odtwarzaczy on najlepiej sobie radził. Oczywiście aby odtworzyć napisy trzeba użyć właśnie DirectVobSuba…


  • Uczestnik
    Punkty: 4 249
    takashi #612887

    jeśli chodzi o kodeki to ja polecam ACMegaPack. jadę na nim od 3 lat i jeszcze nie miałem problemów z odtwarzaniem czegokolwiek:)


  • Członek
    Punkty: 50
    archiwum #612888

    lukaszza24 Nie masz po co kupowac nowego kompa. Ten w 100% obsłuzy każdy rodzaj 720p oraz niektóre 1080p np te z rozszerzeniem.avi bo z mkv możesz miec problemy. Teraz kilka pytań. 1. Czy przycina sie cały film czy tylko dzwięk 2. Jesli tylko dzwiek to ten X-Fi masz podalczony do głośników czy tez amplitunera analogowo 5.1 uzywajac odzielnych trzech kabelków stereo typu RCA czy tez jednego cyfrowego Coaxial badz otycznego? Jesli któras z opcji cyfrowego i skacze to znaczy, ze w ustawieniach programu do odtwarzania filmu musiasz wejśc w opcje dziękowe a tam w opcji wyjścia dzwieku ustawić opcję „wave out Win32” czy coś co bedzie podobnie brzmieć. 3. Jesli jednak skacze Ci film cały a nie tylko dzwiek to faktycznie odinstaluj wszystkie kodeki jakie tylko masz do filmów i zainstaluj jakiś który Ci polecili koledzy wczesniej. Chyba, ze takiego juz uzywałeś to zainstluj którys z komercyjnych typu CoreAVC badz nVidia Pure Video. Instrukcję jak ewentualnie skonfigurowac takowe masz tu http://www.chip.pl/forum/viewtopic?tid=23893&fid=31 Tam kolega Pudel na pierwszej stronie tłumaczy jak to zrobić


  • Uczestnik
    Punkty: 85
    lukaszza24 #612893

    Nie spodziewałem się aż takiego zainteresowania moim tematem ale do rzeczy. Pokombinowałem z kodekami i jakbym nie próbował nie zdawało to egzaminu. Dopiero we właściwościach karty muzycznej zmieniłem jakość dźwięku (Master Sample Rating) z 96 na 48 Kbps. Problem jak ręką odjął znikł i znów wszystkie filmy chodzą płynnie na wszystkich odtwarzaczach a pogorszenia jakości dźwięku nie zauważyłem. Szemot ja właśnie mam 99% filmów z rozszerzeniem.mkv ale teraz znów wszystkie chodzą płynnie tak jak przy opcji stereo. Dziękuję wszystkim za wszelkie odpowiedzi – temat filmów można zamknąć jednak co do grafiki to tak czy siak muszę coś kupić ponieważ ta od czasu do czasu powoduje restart kompa bądź jego zwis a przy przejściu w stan wstrzymania również wiesza kompa. Kiedyś podmieniałem kartę od kolegi i ten problem nie występował więc gdzieś karta jest walnięta. Co byście polecili tak do 300zł max i w miarę z cichym chłodzeniem?


  • Członek
    Punkty: 50
    archiwum #612903

    Dziwne, ze zaczęło działac po czyms takim no ale skoro działa to nie wnikajmy. Jednak tylko nadmienię, ze chodziło Ci pewnie o 96 na 48 Khz a nie Kbps;)


  • Uczestnik
    Punkty: 85
    lukaszza24 #612927

    Masz rację Szemot chodziło o Khz. No ja sam się zdziwiłem i to mocno co jedno może mieć do drugiego ale coś musi mieć skoro nawet w info przy tej opcji pisze, że wyższy stopień KHz bardziej obciąża procesor.


  • Uczestnik
    Punkty: 55
    Tomus1008 #618584

    Wielka Lipa hehe;p Chciałem tylko dodać że mam chu…o słaby komp służący wyłącznie do oglądania filmów i serfowania po necie i Z filmami HD 720p nie mam najmniejszego problemu gdyż nie tną się ani trochę śmigają płynnie i nie powiem bo filmy Full HD 1080p z leksza się tną ale nie HD 720p Pozdrawiam;) Mój komp: procesor AMD Athlon 2.4GHz, Ram 384MB, Grafika VIA Chrome9 HC IGP 128MB (zintegrowana), k.Dźwiękowa Realtek HD Audio 5.1 (zintegrowana)

Przeglądasz 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12)

Musisz być zalogowany, aby pisać odpowiedzi.

Close

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.