Router TP-LINK TD-W8101G


  • Uczestnik
    Punkty: 70
    Paskudek #515042

    Witam Mam kilka pytań odnośnie tego routera, zaznaczam ze w ogóle się na tym nie znam: 1. Czy internet od innego dostawcy niż TP będzie działał na tym routerze? 2. Czy będę mógł stworzyć połączenie bez przewodowe za pomocą tego routera? 3. Czy ten router tp link to dobry wybór? Obecnie mam neostrade 2Mb jednak za rok prawdopodobnie przejdę do neti.


  • Członek
    Punkty: 50
    archiwum #625068

    1. Modem pracuje w Annex A. Jeżeli internet od Netii będziesz miał na linii z TP to będzie można go wykorzystać, natomiast na linii Netii już nie będzie działał. 2. Za jego pomocą można stworzyć sieć bezprzewodową. Ale obsługuje tylko standard b i g. Dzisiaj już lepiej poszukać czegoś w standardzie n. 3. Nie jest zły. Ale oprócz wspomnianego powyżej braku obsługi standardu n, posiada tylko jeden port LAN co umożliwia podpięcie kablem tylko jednego komputera. Nawet jeżeli dzisiaj nie planujesz nic podłączać kablem, to trochę mało. Popatrz może TP-Link TD-W8960N (ten też ma tylko Annex A)


  • Uczestnik
    Punkty: 70
    Paskudek #625151

    Dzięki za pomoc, chyba zdecyduje się na ten router, który zaproponowałeś. Chciałbym jeszcze wiedzieć jedną rzecz, jeśli router obsługuje standard g to jego maksymalna prędkość download to 24mb a upload 1mb? Bo różne wartości znalazłem w internecie…


  • Członek
    Punkty: 50
    archiwum #625173

    Standard g dotyczy sieci bezprzewodowej, w pełnym zapisie to 801.11g i pozwala na transfer w obie strony z prędkością 54Mb/s. Czy przepustowości routerów mają jakieś normy.. Nie wiem, ale nie wydaje mi się. Natomiast ten model ma przepustowość Downstream: do 24Mbps Upstream: do 3.5Mbps (Annex M włączony)


  • Uczestnik
    Punkty: 70
    Paskudek #625470

    Kupiłem router, który mi zaproponowałeś ale mam problem z połączeniem się za pomocą wifi. Napisze po kolei co robię: otwieram panel sterowania -> połączenia sieciowe -> klikam prawym na połączenie sieci bezprzewodowej -> właściwości -> klikam 2 razy na TCP/IP -> zaznaczam uzyskaj adres ip automatycznie i uzyskaj adres serwera dns automatycznie -> następnie otwieram przeglądarkę i wpisuje 192.168.1.1 Według instrukcji i tego co wyczytałem w internecie powinno mi wyskoczyć okno logowania ale nic się nie pokazuje. Dodam jeszcze, że podczas wpisywania tego 192.168.1.1 w adres przeglądarki wszystkie diody (oprócz tych do połączenia lan) są zapalone. Jeśli ktoś wie co robię nie tak niech się swoją podzieli:). EDIT: Problem rozwiązany


  • Uczestnik
    Punkty: 39 402
    pl_m #625474

    1.Aby połączyć się pierwszy raz musisz mieć ustawiony jakiś adres w tej samej sieci co lan routera(dopiero pozniej ustawisz sobie na routerze DHCP i wtedy zmienisz na kompie na pobieranie dynamiczne) 2.Router może mieć inny adres(zobacz po spodniej stronie routera na naklejce) I nie zapomnij zmienić domyślnych danych logowania do panela administracyjnego;)

Przeglądasz 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6)

Musisz być zalogowany, aby pisać odpowiedzi.

Close

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.