Dla niektórych jedzenie to ponury obowiązek lub wyłącznie czynność fizjologiczna. Są jednak i tacy, dla których to element ideologii, sposób ekspresji, hobby, a nawet pasja życia. Komuż nie zmiękło serce na widok aromatycznej i wykwintnie podanej potrawy? Gotowanie to doskonały sposób zjednywania sobie ludzi (zgodnie z porzekadłem “Przez żołądek do serca”) i uczynienia ze zwykłej sobotniej kolacji prawdziwego święta. Często w wirze pracy nie mamy jednak czasu na wertowanie książek kucharskich w poszukiwaniu genialnego przepisu na błyskawiczną potrawę z niczego, bo w naszej lodówce znów widać tylko szron. Wtedy pozostaje nam Sieć – gigantyczna Księga, z której po wypowiedzeniu właściwego zaklęcia możemy wyczarować dosłownie wszystko. Bez dobrej kuchni można bowiem żyć, ale… co to za życie?
Kulinarny serwis Izy Dorosz (www.kuchnia. serwisy.net) nie urzeka może swoją grafiką, ale poza przepisami na rodzime potrawy zawiera chyba najbogatszy w polskiej Sieci zbiór przepisów z kuchni innych narodów, m.in. amerykańskiej, australijskiej, chorwackiej, fińskiej, francuskiej, greckiej i portugalskiej. Tę kulinarną kolekcję uzupełniają arcyciekawe odsyłacze do serwisów zagranicznych.
Jeśli lubimy dobrze zjeść, lecz niestety należymy do tych, co potrafią przypalić nawet wodę, warto odwiedzić serwis restaurants.pl. Zawiera on bazę restauracji w ośmiu miastach Polski, uszeregowanych według nazwy i serwowanej kuchni. Dzięki dołączonej mapce bez trudu trafimy np. w Krakowie do knajpy korsykańskiej czy bretońskiej. Na pociechę dla tych, którym nie po drodze, przepisy kuchmistrza Jacka Szewczyka.
Internetowe strony miesięcznika “Kuchnia” to bez wątpienia najbardziej profesjonalny, wysmakowany pod względem graficznym sieciowy odpowiednik papierowych czasopism kulinarnych. Na uznanie zasługuje bogate archiwum, obejmujące numery od 1996 r. (niestety, poza numerem aktualnym i przedostatnim nie można na razie przejrzeć “Kuchni” z rocznika 2000).
Łasuchów ciekawych tego, jak to się dawniej jadało, w pełni zaspokoi zbiór potraw Kuchni średniowiecznej (leksykony. net2000.pl/kuchnia/ kuchnia1.html). Poznają smak m.in. Muszli św. Jakuba, Ragoűt po saraceńsku czy Grochu niewiernych. Strona, nad którą patronat objęła Miniencyklopedia Średniowiecza, zawiera też wiele oryginalnych grafik ukazujących średniowieczne kuchnie i akcesoria.
Internetowy magazyn Cuisine.pl zaprasza do świata wielkiej gastronomii… kuchennymi drzwiami. Są tu przepisy na wykwintne potrawy, przyrządzane zarówno przez kuchmistrzów (działy: Danie tygodnia i Danie miesiąca), jak i najzdolniejszych adeptów sztuki kulinarnej (konkurs “Wielkopolskie igraszki kulinarne”). Magazyn relacjonuje też najważniejsze imprezy gastronomiczne, publikuje reportaże z wypraw kulinarnych oraz fragmenty książek i pamiętników, których osnową jest oczywiście – jedzenie!
Książka kucharska firmy Kamis (www.kamis. com.pl/przepisy.htm) wyróżnia się na tle licznych tego typu stron nie tylko miłą dla oka grafiką i bogactwem przepisów, lecz… subtelnością w sposobie promowania swoich produktów. O możliwości ich dodania do opisywanych potraw informuje bowiem tylko mała ikonka pod przepisem.
Nie do wiary, ile pyszności można zrobić z tak niepozornych grzybów jak boczniaki! Tych przepisów nie ma co szukać w tradycyjnej książce kucharskiej – można je znaleźć tylko w Internecie (www.kago. com.pl).
Profesjonalnie opracowana Puszatkowa Książka Kucharska Kazały (puszkkka. spinacz.pl) zawiera ponad 700 przepisów uporządkowanych według rodzaju dań oraz diet. Ci, dla których szczególnie ważne jest to, co jedzą, znajdą tu mnóstwo pożytecznych rad, np. zasady gotowania zbóż i kiełków.
Dzik Redanii, Karp po siedmiogrodzku, Śmietanowiec Isi – to tylko niektóre przysmaki z kotła państwa Majkowskich (www.btsnet. com.pl/ majkowscy/ kuchnia.html). Ta strona przykuwa uwagę swą profesjonalnie wykonaną szatą graficzną, ale przede wszystkim niebanalnymi i różnorodnymi potrawami na dosłownie każdą okazję.
Gotowaniem powoli zaczynają się interesować również portale internetowe. Na stronach www.yoyo.pl jest wiele ciekawych przepisów zarówno z kuchni polskiej, jak i z całego świata. Dobrym pomysłem na przyciągnięcie smakoszy jest dział Multimedia. Po obejrzeniu filmiku o robieniu tostów czy kulinarnej egzekucji kapusty nogi same zaniosły mnie do kuchni…