Media Center od kuchni

Windows XP Media Center Edition 2005 to system operacyjny z dodatkową nakładką multimedialną. Nie powinno więc nikogo dziwić, że po zainstalowaniu samych Okienek trzeba ją jeszcze skonfigurować, aby dobrze zarządzała ona cyfrowymi multimediami. W celu pełnego wykorzystania możliwości systemu ustawić trzeba od kilkunastu do kilkudziesięciu opcji. Na szczęście zostały one podzielone na kilka grup charakteryzujących się różną funkcjonalnością. Dzięki temu przeczytanie paru wirtualnych przewodników oraz zmiana kilkunastu opcji nie zajmą wiele czasu. Pytania, na które musimy odpowiedzieć podczas konfiguracji, są proste. Mimo to niemal zawsze skorzystać możemy z podpowiedzi bądź zbioru porad informujących, jak najlepiej dopasować Windows MCE do naszych upodobań.

Ustawienia

Opcje konfiguracji podzielone są na dwie grupy. Pierwsza dotyczy działania zainstalowanych urządzeń. Na tym etapie przebrnąć musimy przez procedurę podłączenia ekranu (monitor LCD, telewizor LCD bądź plazmowy lub tradycyjny odbiornik TV), konfigurację tunerów telewizyjnych i radiowych, ewentualnie ustawienie oraz przejęcie kontroli nad zewnętrznymi urządzeniami (np. tunerem satelitarnym). W tej grupie znajdziemy też opcje, w których deklarujemy jakość przyszłych nagrań wideo oraz pojemność dysku twardego, jaką chcemy na nie przeznaczyć. Zmienimy tutaj parametry przewodowego bądź bezprzewodowego dostępu do Internetu. Na koniec określimy zachowanie się systemu MCE podczas codziennego użytkowania – na przykład tego, co i kiedy będzie się uruchamiało, kiedy powinny być pobierane aktualizacje i jakie mają zostać włączone zabezpieczenia (hasła, ale także kontrola rodzicielska). Więcej o konfiguracji sprzętu obsługiwanego przez MCE pisaliśmy w CHIP-ie (patrz: $(LC152935:Hi-fi z peceta)$).

Druga grupa ustawień dotyczy opcji związanych z multimediami – odtwarzaniem filmów DVD i innych plików wideo, oglądaniem plików graficznych, telewizji oraz słuchaniem radia i muzyki zapisanej w cyfrowych plikach. W każdej z nich warto zwrócić uwagę na kilka najważniejszych cech, dzięki którym codzienna obsługa MCE jest szybsza i łatwiejsza.

Na kolejnych stronach przedstawiamy najważniejsze funkcje systemu Windows XP MCE i podpowiedzi, do czego one służą i jak z nich korzystać. Zwracamy przede wszytkim uwagę na nietypowe możliwości nowego OS-u, które ułatwiają zdalne zarządzanie komputerem multimedialnym, jakim jest Media Center PC.

Więcej:bezcatnews