Zmiana wpisu w Rejestrze umożliwi usunięcie wszystkich zapisanych w pliku stronicowania informacji o użytkownikach.

Uniknięcie kradzieży danych z pliku wymiany

Po wyłączeniu przez nas komputera w pliku wymiany nadal znajdują się dane – między nimi prawdopodobnie również poufne informacje. Co prawda, dostęp do nich wymaga wiele zachodu, jednak hakerzy mogą je odczytać. Jest to nie do zaakceptowania, zwłaszcza jeśli często podróżujemy z naszym notebookiem.

Sprawmy, aby Windows w trakcie zamykania systemu niszczył plik wymiany. W przypadku Windows XP Professional oraz Vista Ultimate jest to wyjątkowo proste, natomiast w wersjach Home musimy w tym celu dokonać modyfikacji Rejestru systemowego.

Wybieramy polecenie »Start | Panel sterowania«, następnie zaznaczamy wpis »System i konserwacja«. Teraz klikamy »Narzędzia administracyjne«. W przypadku klasycznego widoku Panelu sterowania dostaniemy się do tego okna, dwukrotnie klikając ikonę »Narzędzia administracyjne«. Również dwa razy klikamy ikonę »Zasady zabezpieczeń lokalnych«. W strukturze drzewka z lewej strony przechodzimy do wpisu »Ustawienia zabezpieczeń | Zasady lokalne | Opcje zabezpieczeń«. Teraz z prawej strony dwukrotnie klikamy regułę »Zamknięcie: Wyczyść plik stronicowania pamięci wirtualnej«. W nowym oknie zmieniamy opcję na »Włączone«, po czym zamykamy okno, klikając przycisk »OK«. W przypadku systemu Vista Ultimate okno zawiera dodatkową zakładkę, w której znajdziemy objaśnienie reguły.

W przypadku Windows XP Home bądź Vista Home logujemy się z uprawnieniami administratora i uruchamiamy edytor Rejestru. Teraz klikamy prawym przyciskiem myszy na odnaleziony plik »regedit.exe« i wybieramy polecenie »Uruchom jako administrator«. W oknie nawigacyjnym edytora przechodzimy do klucza »HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management«. Z prawej strony odnajdziemy wartość »ClearPageFileAtShutdown«. W celu zmiany wartości dwukrotnie klikamy wpis myszą. W oknie »Edycja wartości DWORD« zmieniamy jego »Dane wartości« na »1«, po czym zamykamy okno, klikając przycisk »OK«. Po ponownym uruchomieniu przez nas komputera Windows będzie automatycznie nadpisywał w trakcie zamykania systemu zawartość pliku stronicowania »Pagefile.sys«, z wyjątkiem zarezerwowanego obszaru niezbędnego do organizacji oraz zarządzania. Czasem zamykanie systemu może trwać nieco dłużej – zależy to od rozmiaru pliku oraz wydajności. W przypadku komputera posiadającego 768 megabajtów pamięci RAM oraz równie duży plik stronicowania czas zamykania systemu wydłużył się kilka sekund.

0
Zamknij

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.