Snow Leopard ma pecha do wpadek - wszystkie dzieją się tuż przed premierą Windows 7

Poważny błąd w Snow Leopardzie powoduje utratę wszystkich danych użytkownika

Użytkownicy na oficjalnym forum Apple'a skarżą się, że na skutek błędu w Snow Leopardzie stracili wszystkie swoje dane.

Włączasz komputer, a tu wszystkie ustawienia ustawione na domyślne, a twoje własne pliki przepadły? Ten scenariusz przerobili już niektórzy użytkownicy Snow Leoparda, którzy obecnie wzburzeni donoszą o tym na oficjalnym forum Apple’a. Błąd można łatwo odtworzyć: wystarczy zalogować się na konto gościa „przez pomyłkę”, wylogować się a następnie zalogować na swoje standardowe – wszystkie dane znikają a ustawienia się resetują. Folder /Users/nazwaużytkownika co prawda dalej istnieje, jednak jest zupełnie pusty.

Dane są nie do odzyskania i nie można ich znaleźć na żadnym z dysków. Jedyną metodą na ich odzyskanie, to wykonanie kopii zapasowej z innego twardego dysku. Nie każdy jednak taką kopię regularnie wykonuje, a niektórzy wręcz wcale. Apple na razie nie wystosowało żadnego komentarza.

Problem występuje tylko po dokonaniu aktualizacji z Leoparda. Dlatego radzimy niezwłocznie wyłączenie konta gościa, a jeżeli go jednak potrzebujemy, to włączenie go na nowo. Tym razem będzie ono stworzone jako natywne konto Snow Leoparda. Drugim rozwiązaniem jest stworzenie konta użytkownika i nałożenie na niego Kontroli Rodzicielskiej, by działało tak samo, jak konto Gościa. Obie nasze propozycje nie zostały przez nas przetestowane, więc najpewniejszym rozwiązaniem będzie wyłączenie konta gościa i czekanie na aktualizację systemu usuwającą ten błąd.

0
Zamknij

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.