Uwaga na fałszywy przycisk

„Nie lubię tego”, czyli uwaga na fałszerstwo na Facebooku

Sophos ostrzega użytkowników Facebooka przed nowym, groźnym atakiem scam, opierającym się na fałszywej funkcji "Nie lubię tego". Zaleca się, aby ignorować linki prowadzące do przycisku.

Sophos radzi użytkownikom Facebooka, aby uważali na najnowszy atak scam, rozprzestrzeniający się po całej sieci. Istnieje wiele odmian tego oszustwa, które zmuszają użytkowników do aktualizacji ich statusu Facebook, zachęcając przy tym innych do pobrania „oficjalnego przycisku Nie lubię tego”. Scam rozprzestrzenia się szybko, jako że wielu użytkowników Facebooka chce mieć możliwość wyrażania pełniejszych opinii na temat postów, linków i aktualizacji.

Dwie wersje scamu zostały wykryte przez Sophos. Bazują na wymianie wiadomości o treści: „Właśnie zainstalowałem przycisk Nie lubię tego, więc teraz mogę nie lubić wszystkich waszych głupich postów lol! LINK” i „Zainstaluj oficjalny przycisk Nie lubię tego TERAZ! – LINK”

Ten scam wirusowy, podobnie jak wiele ostatnich, zwodzi użytkowników, aby ci pozwolili podstępnej aplikacji na dostęp do swoich profili, rozsyłając bez ich wiedzy link, na który sami dali się nabrać. Na tym etapie użytkownik nadal nie ma dostępu do funkcji „Nie lubię tego”, ostatecznie aplikacja prosi go o wypełnienie ankiety online, która przynosi zysk scammerom.

– Ta fałszywa funkcja różni się od poprzednich oszustw, ponieważ ci, którzy za tym stoją nie żerują na ciekawości użytkowników. Ten scam nie jest kolejnym szokującym wideo czy skandalem z życia gwiazd, udaje coś, na czym wielu użytkownikom bardzo zależy – powiedział Graham Cluley, starszy konsultant ds. technologii w Sophos.

– Użytkownicy Facebooka powinni pomyśleć zanim klikną w link na profilu znajomego, gdyż tego typu ataki stają się coraz bardziej powszechne. Podawanie swoich danych osobowych w ankiecie i umożliwienie aplikacji dostępu do swojego profilu jest bardzo ryzykowne i użytkownicy Facebooka muszą zdać sobie sprawę z problemu, a nie klikać na wszystkie linki, które widzą, tylko dlatego, że wydają się być z zaufanego źródła – dodał.

Użytkownicy dotknięci problemem powinni usunąć ze swojego profilu linki do przycisku oraz odinstalować kłopotliwą aplikację.

Więcej informacji na temat ataku można znaleźć na blogu Grahama Cluleya.

0
Zamknij

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.