Facebook zmienia ustawienia prywatności dla milionów użytkowników

Automatyczne rozpoznawanie twarzy domyślnie włączone

Uwaga, Facebook po cichu zmienia ustawienia prywatności

Uwaga, Facebook po cichu zmienia ustawienia prywatności

Facebook ujawnił w minionym roku, że wprowadza technologię rozpoznawania twarzy, by zachęcić użytkowników do wzajemnego oznaczania się na zdjęciach, lecz funkcjonalność była wówczas dostępna jedynie w Ameryce Północnej. W ciągu ostatnich kilku dni, użytkownicy Facebooka na całym świecie donieśli, że opcja została włączona – bez żadnego powiadomienia ze stron portalu społecznościowego.

Irytację użytkowników Facebooka zwiększa fakt, że sieć nie zapewnia jakiejkolwiek metody zatwierdzenia tagów przez osobę widniejącą na zdjęciu.

„Wielu ludzi czuje się bardzo niekomfortowo, gdy strona taka jak Facebook uczy się, jak wyglądają i wykorzystuje te informacje bez ich zgody,” powiedział Graham Cluley, starszy konsultant ds. technologii w Sophos. „Większość użytkowników na Facebooku nadal nie wie, które ustawienia prywatności są bezpieczne, uważając cały system za niejasny. Jeszcze trudniej jest utrzymać kontrolę, gdy Facebook zmienia te ustawienia bez twojej wiedzy. Użytkownicy Facebooka powinni mieć wybór, czy chcą korzystać z funkcji rozpoznawania twarzy jeszcze zanim zostanie ona włączona (opt-in).”

Użutkownicy Facebooka mogą kontrolować nową funkcję, odznaczając opcję „Proponuj znajomym zdjęcia, na których jestem” w ustawieniach prywatności. Więcej szczegółów, jak to zrobić, wraz z obrazkami i poradami na temat konfiguracji ustawień prywatności Facebooka, można znaleźć na stronie Sophos Naked Security.

Chcesz być na bieżąco z CHIP? Obserwuj nas w Google News