XPERIA ray – Gingerbread, 1-gigahercowy procesor i aluminiowa rama

Sony Ericsson rozszerza swoją linię smartfonów z Androidem

Xperia ray mierzy 9,4 mm grubości, zaś waży 100 gramów

Xperia ray mierzy 9,4 mm grubości, zaś waży 100 gramów

Xperia ray to nowy smartfon firmy Sony Ericsson z systemem operacyjnym Android 2.3 Gingerbread. Urządzenie opiera się na procesorze z taktowaniem 1 GHz, a wyposażone jest w 3,3-calowy ekran TFT z funkcją multitouch, rozdzielczością 854 x 480 pikseli oraz technologią Mobile BRAVIA Engine. Ponadto w smartfonie znajdziemy łączność WiFi z funkcją hotspota, złącze UDB, Bluetooth, nawigację aGPS z oprogramowaniem Wisepilot, 3,5-milimetrowe wyjście słuchawkowe, 300 MB wbudowanej pamięci i gniazdo kart pamięci microSD (4 GB w zestawie), a także baterię o pojemności 1500 mAh, która zapewni do 36 godzin słuchania muzyki, niemal 7 godzin odtwarzania wideo lub do 440 godzin czuwania w trybie UMTS.

Zdjęcia z autofokusem wykonywać można 8-megapikselowym aparatem z przetwornikiem Exmor R CMOS, który potrafi także kręcić filmy w rozdzielczości 1280 x 720 pikseli. Nie zabrakło także przedniej kamery VGA do wideorozmów.

Telefon Sony Ericsson Xperia ray będzie dostępny na całym świecie na wybranych rynkach od trzeciego kwartału 2011 roku.

Chcesz być na bieżąco z CHIP? Obserwuj nas w Google News