Windows 10: Microsoft usunął „X” z okna aktualizacji

W sieci pojawiły się zrzuty ekranowe sugerujące, że okno zachęcające do aktualizacji systemu nie pozostawia już użytkownikowi żadnego wyboru.

W pewnym sensie najnowsza zmiana (o ile takowa nastąpiła, bo zmuszeni w tym momencie jesteśmy jedynie do bazowania na doniesieniach innych użytkowników) nic już tak naprawdę nie zmienia. Jak pisaliśmy poprzednio, kliknięcie w „X” zamykający okno aktualizacji i tak było już traktowane przez Microsoft jako zgoda na jej dokonanie. Więc jeśli teraz „X” zniknął, to przynajmniej sprawa jest jasna i nikt nie może zarzucić firmie Microsoft jakiegoś oszukiwania.

Oszustwa nie ma, za to ciężko już mówić o jakimkolwiek zachęcaniu do aktualizacji systemu Windows 7 czy 8.1 do Windows 10. To już jest po prostu zmuszanie, aktualizacja gwałtem i na siłę.

Jedyne, co jeszcze może określić użytkownik komputera, to termin, w jakim jego system zostanie zaktualizowany. Wybór nie jest przy tym duży – albo teraz, albo później, ale to później oznacza termin odległy maksymalnie o pięć dni. I bardzo ważne: jeśli określimy ten termin, to nie da się go już zmienić. Nie włączanie w wyznaczonym terminie komputera też nie pomoże – zostanie zaktualizowany przy pierwszym późniejszym uruchomieniu.

Jeśli któremuś z was również wyświetliło się okno zachęcające do aktualizacji (GWX, Get Windows 10) w nowej formie bez „X”, to prosimy o sygnał potwierdzający. I choć ogólnie zachęcamy zawsze do aktualizacji systemu, nie podoba nam się sposób, w jaki Microsoft zmusza do tego użytkowników. Dlatego przypominamy też o istnieniu narzędzi blokujących aktualizację, takich jak Never 10.

Źródło: TheRegister.co.uk
Zamknij

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.