Google usunie backup twojego smartfonu

Przechowywane w chmurze kopie zapasowe smartfonów z systemem Android mogą zostać usunięte, jeśli urządzenie nie było aktywnie używane przez dłużej niż 14 dni. Przekona się o tym każdy użytkownik, akceptując warunki korzystania z Dysku Google.

Smartfony z Androidem umożliwiają tworzenie kopii zapasowych ustawień, połączeń i danych aplikacji. Wystarczy wyrazić zgodę w ustawieniach telefonu, a system regularnie zapisuje kopię zapasową na Dysku Google użytkownika. Dzięki niej, gdy zmieniamy smartfon lub chcemy przywrócić ustawienia fabryczne, możemy pobrać z kopii na Dysku najważniejsze dane i odtworzyć ustawienia na czystym systemie.

Niestety, Google pozwala przechowywać kopię zapasową na Dysku, tak długo, jak długo korzystamy z urządzenia, z którego owa pochodzi kopia. Gdy przez dwa tygodnie nie korzystamy z telefonu, bo np. właśnie nam zginął, to zacznie się odliczanie czasu, po którym kopia zostanie skasowana. Jeśli więc w ciągu dwóch miesięcy ponownie nie uruchomimy urządzenia, albo nie zgramy kopii na inny nośnik, to zostanie ona z dysku Google skasowana.  Przy czym nie dotyczy to kontaktów oraz zdjęć synchronizowanych w usłudze Google Photos. Użytkownicy dysku Google’a narzekają na fakt, że nie są ostrzegani o skasowaniu kopii (choć widzą czas upływający w liczniku Dysku Google’a). Oczywiście, informację dotyczące kasowania kopii są zawarte w regulaminie usług. Bądźmy jednak szczerzy, kto czyta regulaminy.

0
Zamknij

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.