Czy rolnictwo na Księżycu będzie możliwe?

Zespół naukowców prowadzących swoje badania na Antarktydzie zebrał plony z upraw mających miejsce w zaawansowanej technologicznie szklarni. Ta została zaprojektowana tak, aby wspierała technologie umożliwiające rolnictwo na Księżycu i Marsie.

Szklarnia, zwana EDEN ISS, jest prowadzona przez naukowców z niemieckiego DLR współpracującego z NASA w zakresie badań nad uprawą warzyw i owoców w przestrzeni kosmicznej. Obecnie są tam hodowane rośliny umieszczone w tzw. systemie aeroponicznym. W praktyce aeroponika oznacza, że ich korzenie zwisają w powietrzu. Składniki odżywcze i woda są do nich dostarczane w postaci specjalnej mgiełki. W całym procesie nie jest wymagana obecność gleby.

Szklarnia znajduje się na terenie stacji Neumayer III prowadzonej przez niemiecki instytut  Alfred-Wegener-Institut, Helmholtz-Zentrum für Polar- und Meeresforschung w Bremerhaven. Każdego dnia przebywający na miejscu botanik, Jess Bunchek, kontroluje kondycję upraw. Bunchek jest jednym z 10 członków załogi, którzy znajdują się tam w ramach trwającej 14 miesięcy misji.

DLR wybrało taką a nie inną lokalizację ze względu na lokalne, wymagające środowisko, które jest stosunkowo podobne do księżycowego bądź marsjańskiego. Szklarnia ma 12 metrów kwadratowych powierzchni uprawnej, z której załoganci uzyskują wystarczającą ilość plonów do urozmaicenia swojej diety. Aby zapewnić jak najwyższą efektywność upraw, naukowcy korzystają z chłodzonych wodą lamp LED, spryskują korzenie roślin co pięć minut oraz wtłaczają odpowiednie ilości dwutlenku węgla i kontrolują wilgotność oraz temperaturę.

Rolnictwo na Księżycu i Marsie wydaje się jak najbardziej realnym i efektywnym rozwiązaniem

Warto podkreślić, że wymienione systemy funkcjonują w autonomiczny sposób. DLR pracuje już nad technologiami, które zapewniłyby większą niezależność szklarni, ponieważ badacze chcieliby zademonstrować w pełni funkcjonalny ośrodek do 2025 roku. Można więc stwierdzić, że rolnictwo na Księżycu to nie kwestia pytania czy? lecz kiedy? Co ciekawe, Bunchek jest również zaangażowany w inny kosmiczny projekt zwany Veggie, w ramach którego uprawia się warzywa na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Aby zaspokoić całkowite potrzeby żywieniowe załogi przebywającej na Marsie lub Księżycu, szklarnia musiałaby mieć powierzchnię wynoszącą od 40 do 50 metrów kwadratowych.