Chwilowe wyłączenie zapisywania tymczasowych danych podczas przeglądania stron internetowych

Niektóre sesje internetowe powinny pozostać prywatne – informacje o odwiedzonych stronach oraz dane wykorzystane w formularzach nie powinny tkwić w pamięci podręcznej przeglądarki. Jednak, wbrew propozycjom większości przeglądarek, nie chcemy od razu usuwać wszystkich tymczasowych danych.

Przeglądarka Apple’a w najnowszej wersji 3.1.2 oferuje odpowiednią funkcję również użytkownikom systemu Windows. Funkcja umożliwia tymczasowe wyłączenie zapisywania danych w pamięci podręcznej. Przeglądarkę udostępniamy do pobrania za darmo ze strony www.apple.com/pl/safari/download.

Interfejs jest niezwykle przejrzysty i umożliwia szybki dostęp do głównych funkcji. Pod poleceniem »Bookmarks | Show All Bookmarks« kryje się funkcja pozwalająca na efektywne zarządzanie zakładkami. Zakładki istniejące w innych przeglądarkach są automatycznie przejmowane.

Ciekawą funkcją przeglądarki Safari jest »Private Browsing«. Dzięki niej otwieramy wybrane strony internetowe, nie obawiając się, że ktoś będzie w stanie jeszcze po upływie tygodni sprawdzać – w historii bądź poprzez autouzupełnianie – adresy odwiedzanych przez nas stron internetowych.

W przypadku innych przeglądarek możemy, co prawda, usunąć historię lub poufne dane, jednak wówczas utracimy całą zawartość pamięci podręcznej. W Safari wyłączymy funkcję protokołowania zgodnie z naszymi zamiarami, bez modyfikacji pozostałej części historii. W tym celu wybieramy polecenie »Edit | Private Browsing«, po czym w oknie potwierdzamy wybór, klikając przycisk »OK«. Za pomocą tego samego polecenia możemy protokołowanie ponownie włączyć. Poza tym po każdym restarcie przeglądarki aktywowane zostają domyślne ustawienia przeglądarki.

0
Zamknij

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.