Samoczyszczące się naczynia

Samoczyszczące się naczynia

Szwedzkie projektantki Hanna Billqvist i Anna Glansén we współpracy z Innventia i KTH Royal Institute of Technology opracowały naczynia, które wystarczy opłukać wodą, by pozbyć się resztek jedzenia. Sekret tkwi w materiale, z którego są zbudowane. Naczynia wykonane są z nanocelulozy, która jest wyjątkowo lekkim i wytrzymałym materiałem (porównywanym do włókien syntetycznych, z których wykonywane są kamizelki kuloodporne). Powierzchnia naczyń pokryta jest powłoką hydrofobową, która działa tak jak liście lotosu odpychające wodę bądź skrzydła motyla – nie przywiera do niej brud i ciecze.

Opracowane naczynia są dopiero prototypem – prawa do nich posiada firma Innventia, która zajmie się ich późniejszym wprowadzeniem na rynek. Niestety nie wiadomo kiedy dokładnie będziemy mogli szukać ich w sklepach. Przypuszczalnie najpierw mogą pojawić się na rynku spożywcze pojemniki hydrofobowe. W 2012r. naukowcy z MIT opracowali LiquiGlide – hydrofobową powłokę w sprayu używaną do butelek. Dzięki śliskiej nawierzchni ketchup czy sos z takiego pojemnika dałoby się bez problemu opróżnić, bez pozostawiania resztek (wideo powyżej).

Więcej:kuchnia