O co chodzi z Share Play?

Już jutro posiadacze konsol PlayStation 4 otrzymają dużą aktualizację, która przyniesie między innymi ciekawą funkcję Share Play. Zobaczcie na czym dokładnie będzie ona polegać.

Sony opisuje funkcję Share Play jako „wirtualną kanapę”. Nie ma nic przyjemniejszego od grania z przyjaciółmi przed jednym telewizorem. Niestety często zdarza się tak, że znajomi rozproszyli się po świecie, a czasu na wspólne spotkania ubywa w miarę przypływu nowych obowiązków. Funkcja Share Play ma niejako przywrócić „stare, dobre czasy”.

Klikając przycisk Share będziemy mogli już nie tylko streamować obraz z gry na Twitchu czy UStreamie, ale też wybrać jedną z trzech opcji:
  • Udostępnić znajomemu obraz z gry: Innymi słowy pozwalamy drugiej osobie być naszym widzem. To tak jak tworzenie prywatnego streamu. Przyda się w momencie, gdy chcemy otrzymać jakąś poradę w czasie rzeczywistym. Udostępniający musi posiadać konto PS+, widz – nie.
  • Przekazać znajomemu kontrolę nad grą: W każdej chwili możemy „oddać” sterowanie drugiej osobie. Wtedy to my stajemy się widzem, a nasz znajomy, nawet jeśli nie posiada gry w swojej bibliotece otrzymuje pełną kontrolę. Ponownie przekazujący musi mieć konto PS+, a przejmujący – nie.
  • Zaprosić znajomego do wspólnej gry: Dotyczy to jakiegokolwiek tytułu posiadającego opcję multiplayer (nawet wyłącznie lokalną). Nasz znajomy nie musi pobierać gry ani posiadać jej w swojej bibliotece. W tym przypadku wymagane jest jednak konto PS+ przez obu graczy.

Jednorazowa sesja w przypadku każdego trybu potrwa maksymalnie 60 minut. Po tym okresie będziemy mogli ją jednak wznowić.

Zdjęcie mężczyzny siedzącego na kanapie pochodzi z serwisu Shutterstock

0
Źródło: VG24/7
Zamknij

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.