Google cię śledzi, ale pozwoli automatycznie usuwać zbierane dane

Popularny frazes mówi, że „Google wie o tobie wszystko”I nie ma w tym zbyt wiele przesady. Wystarczy przejrzeć sekcję Moja aktywność (przykład na zrzucie ekranu poniżej) w ustawieniach konta Google, żeby przekonać się, jak dokładnie serwis monitoruje i zapisuje, co robimy w różnych usługach oraz aplikacjach amerykańskiego koncernu. A przecież to tylko cząstka gromadzonych informacji. Firma z Mountain View postanowiła dać internautom możliwość automatycznego kasowania wpisów w ramach Aktywności w sieci i aplikacjach, a także w Historii Lokalizacji. Do wyboru jest czyszczenie danych po 3 lub 18 miesiącach. Domyślna opcja pozostawia informacje do czasu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika. Jeżeli wybierzemy wariant automatyczny, z konta będą znikały wpisy starsze, niż wybrany okres. Nowa funkcja nie pozwala natychmiast skasować danych, ale to możemy zrobić, wybierając główne menu w Mojej Aktywności, a następnie Usuń aktywność według – tu łatwo usuniemy hurtem wpisy z wybranego przedziału dat. Z kolei w sekcji Zarządzanie aktywnością da się wyłączyć zbieranie danych o Aktywności w internecie i aplikacjach oraz o Historii lokalizacji.

Google szczegółowo zapisuje każdy ruch użytkownika w sieci (graf. CHIP)
Zamknij

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.