Too Good To Go – uratuj jedzenie przed wyrzuceniem z restauracji

Chociaż w wielu miejscach na świecie problem głodu wciąż jest dotkliwy, aż 1/3 wyprodukowanej żywności ląduje w koszu. W samej tylko Polsce wyrzucanych jest 9 milionów ton jedzenia rocznie. By temu przeciwdziałać Mette Lykke, założycielka Endomondo, zarządza 300-osobowym zespołem firmy Too Good To Go, której celem jest walka z marnowaniem żywności.
too good to go
too good to go

Wywodząca się z Danii aplikacja łączy ze sobą sklepy i restauracje, które codziennie oferują świeże produkty np. pieczywo, owoce czy całe pełne dania z klientami, którzy chcieliby zakupić tańsze jedzenie z krótkim terminem przydatności do spożycia. Jak wiemy przedsiębiorstwom nie zawsze udaje się sprzedać wszystkie porcje jedzenia, przez co sporo posiłków ląduje w koszu. Aplikacja pomaga zatem firmom odzyskać część pieniędzy włożonych w towar, klientom zaoszczędzić pieniądze na jedzeniu, a środowisko – ochronić.

Aplikacja różni się nieco od innych, których używamy do zamawiania jedzenia. Po pierwsze w Too Good To Go, nie możemy wybrać sobie żadnego dania – restauracja czy sklep przygotowuje paczki niespodzianki. Po drugie zaś, sami musimy taką paczkę odebrać. Nie ma opcji dostawy do domu. Plus jest jednak taki, że ceny są bardzo niskie (ok. 7,99 zł – 12,99 zł). Usługa działa na razie w Polsce jedynie na terenie Warszawy. Klienci mogą zamówić paczki z m.in. Bibenda, Regina, MOD, Vege Miasto, KRAM, Evergreen, Superiore, Kaliska 20, Komu Komu, delikatesy Lafuente, Le Diplomate, Warszawski Lukier. Wkrótce dołączą hotele Novotel Warszawa Airport oraz obiekty grupy Accor i Orbis w Polsce, jak również kawiarnie Etno Cafe. | CHIP