Wino w kosmosie starzeje się szybciej niż na Ziemi. Poznaliśmy wyniki nietypowego eksperymentu

Czerwone wino przechowywane na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej przez ponad rok smakowało inaczej niż to, które w tym samym czasie znajdowało się na Ziemi. Różnice dotyczyły również procesu starzenia tego procentowego trunku.

Naukowcy umieścili 12 butelek wina Bordeaux na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej w listopadzie 2019 roku. Chcieli w ten sposób przekonać się, jak mikrograwitacja wpłynie na wino na przestrzeni kolejnych miesięcy. Alkohol pozostawał w szczelnie zamkniętym zbiorniku przez 438 dni i 19 godzin, zanim w styczniu tego roku powrócił na powierzchnię Błękitnej Planety.

Następnie nadszedł czas degustacji. W celach naukowych, rzecz jasna. Badacze porównali wino z tej samej serii, które znajdowało się na Ziemi, z kosmicznymi trunkami, które orbitowały wysoko nad nią. Jane Anson stwierdziła, iż różnica w smaku pomiędzy poszczególnymi kieliszkami była bardzo zauważalna i wynosiła od jednego do trzech lat. Anson była jednym z 12 członków zespołu, który odpowiadał za testowanie wina po powrocie z kosmosu. W pierwszej części testu uczestnicy otrzymali trzy kieliszki wina, nie wiedząc, które przybyło z ISS.

Na drugim etapie odbyła się natomiast prosta degustacja obu win, zakończona stwierdzeniem, że oba smakują bardzo dobrze. Oznacza to, iż nawet 14-miesięczny pobyt na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, zwieńczony przyspieszonym starzeniem trunków, nie zdołał popsuć ich smaku. Wysłanie wina w kosmos było dopiero pierwszym z eksperymentów zaplanowanych przez  francuskie przedsiębiorstwo Space Cargo Unlimited.

Wino w kosmosie, pomimo nieco ponad rocznego pobytu, dojrzało znacznie szybciej niż ziemskie

Druga misja, Alpha, rozpoczęła się w grudniu 2019 r., a jej celem jest zbadanie wpływu mikrograwitacji na pędy winorośli. Z kolei w marcu 2020 roku ruszył eksperyment Canes wykorzystujący 320 winorośli, które również trafiły na pokład Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Kolejne trzy misje, których starty zaplanowano na lata 2021-2022, mają się skupiać na bakteriach, drożdżach oraz procesach fermentacji w przestrzeni kosmicznej.

Nicolas Gaume, współzałożyciel Space Cargo Unlimited, ma nadzieję, że badanie wina i innych produktów spożywczych w kosmosie może być nie tylko przydatne w kontekście przyszłych załogowych misji kosmicznych, ale może również pomóc w przygotowaniu świata na wpływ, jaki zmiany klimatu będą miały na rolnictwo (m.in. w postaci upraw winogron).

Chcesz być na bieżąco z CHIP? Obserwuj nas w Google News