Haier I-Touch Steam serii 6 HWO60SM6TS9BH jest piekarnikiem o pojemności 70 litrów przeznaczonym do zabudowy. Sprzęt zasługuje na miano urządzenia inteligentnego. Jak bowiem inaczej nazwać piekarnik z wbudowaną książką kucharską obejmującą ponad 350 najróżniejszych przepisów? Przy okazji, witamy w XXI wieku, gdzie nawet takie urządzenie może być połączone przez Wi-Fi oraz Bluetooth. Skoro ma być częścią inteligentnego domu nie może być inaczej.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fkonto.chip.pl%2Fuploads%2F2023%2F04%2FHaier_I_Touch_Steam_serii-6_2-1-1600x1200.jpg&w=1600&q=85)
Wszelkie pokrętła na przednim panelu zastępuje wygodny ekran dotykowy umieszczony centralnie nad drzwiami. Przyjąłem, że do mnie należy tylko przygotowanie potrawy według przepisu i włożenie jej do piekarnika. Na początku bałem się jak panel sterowania zareaguje na ciepło sączące się spod spodu, ale specjalnie zaprojektowany system wentylacji dba o to, żeby rozpraszać strumień gorącego powietrza wydobywający się ze środka piekarnika. Panel wydaje się zatem bezpieczny.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fkonto.chip.pl%2Fuploads%2F2023%2F04%2FHaier_I_Touch_Steam_serii-6_3-1600x1200.jpg&w=1600&q=85)
Na szczęście system sterowania piekarnikiem jest na tyle prosty w obsłudze, że nawet będąc kulinarnym laikiem można stworzyć smaczne dania. Wszystko sprowadza się do wybrania odpowiedniej kategorii. Pieczenie, gulasze, owoce morza, wypieki – wchodzimy w konkretny dział, wybieramy jeden z dostępnych przepisów, a piekarnik sam dobierze odpowiednie parametry pracy.
Oczywiście w dowolnym momencie możemy skorygować temperaturę, sposób i czas pieczenia ręcznie, a połączona z piekarnikiem aplikacja mobilna hOn na telefonie jeszcze mnie doedukuje filmikami instruktażowymi do przygotowywanych potraw. Tak to ja mogę działać w kuchni.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fkonto.chip.pl%2Fuploads%2F2023%2F04%2FHaier_I_Touch_Steam_serii-6_6-1600x1200.jpg&w=1600&q=85)
Uwagę z miejsca przyciąga znajdująca się w zestawie sonda do mięsa, która mierzy temperaturę wewnątrz przygotowywanej potrawy i pozwala ustawić odpowiedni cykl pieczenia. Wygląda na to, że to już koniec z niespodziankami pt. danie wygląda pięknie, ale w środku jest nieco surowe. System prowadnic teleskopowych powoduje, że wyciąganie naczyń lub blachy z piekarnika jest wygodniejsze i zajmuje nieco mniej czasu, nie powodując utraty temperatury.
Na froncie piekarnika zaciekawiła mnie jedna dyskretna szuflada umieszczona po lewej stronie od wyświetlacza. To wysuwany pojemnik na wodę, dzięki której potrawy w piekarniku Haier I-Touch Steam serii 6 HWO60SM6TS9BH można z powodzeniem gotować na parze. Wasze ciała podziękują za mniejszą ilość tłuszczu w spożywanych warzywach, mięsie oraz rybach.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fkonto.chip.pl%2Fuploads%2F2023%2F04%2FHaier_I_Touch_Steam_serii-6_4-1600x1200.jpg&w=1600&q=85)
Nikt nie lubi czyścić piekarnika. Haier I-Touch Steam serii 6 HWO60SM6TS9BH robi to sam
Okazuje się, że z pozostałościami po pieczeniu potraw, które z czasem zasychają i stają się wręcz niemożliwe do usunięcia, świetnie radzi sobie pyroliza.
Piekarnik po zakończeniu pracy może się automatycznie rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury (rzędu 430 stopni Celsjusza). Wypala w ten sposób wszystkie zanieczyszczenia (m.in. tłuste osady i pozostałości po pieczeniu), które zazwyczaj mocno przywierają do powierzchni. Po tym procesie pozostaje jedynie garstka popiołu do zebrania, a piekarnik znów lśni czystością.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fkonto.chip.pl%2Fuploads%2F2023%2F04%2FHaier_I_Touch_Steam_serii-6_5-1600x1200.jpg&w=1600&q=85)
Haier I-Touch Steam serii 6 HWO60SM6TS9BH upraszcza proces przygotowywania potraw na ile to tylko możliwe. Współpraca z aplikacją mobilną, możliwość zdalnego sterowania i dostęp do przepisów, w połączeniu z łatwością czyszczenia i ogólnej obsługi czyni z tego sprzętu smakowity kąsek. Czy sprawi, że będę lepszym kucharzem? Jeśli dorzucę od siebie minimum chęci do nauki, możemy stanowić zgrany duet.