Zaznaczając odpowiednie pola, określamy, które ślady naszej aktywności na danej stronie mają zostać usunięte po jej zamknięciu.

Usuwanie śladów przeglądania pojedynczych stron

Zamówiliśmy przez Internet prezent-niespodziankę? A może surfujemy po Sieci w prywatnych celach podczas przerwy w pracy? W takich sytuacjach chcielibyśmy usunąć z przeglądarki informacje o naszej obecności na pojedynczych stronach, nie pozbywając się przy tym całej historii.

Aby ślady aktywności w Sieci w ogóle nie były zapisywane, musimy uruchomić specjalny tryb prywatny w Firefoksie 3.5 – w tym celu wybieramy odpowiednią pozycję z menu »Narzędzia | Przejdź do trybu prywatnego «. Starsze wersje przeglądarki można wzbogacić o dającą podobne możliwości wtyczkę Close’n forget, pozwalającą na całkowite usunięcie śladów naszej obecności w dowolnej witrynie po zamknięciu jej okna. Warto jednak zainstalować ją również w nowym Firefoksie 3.5, gdyż dzięki niej spontanicznie i w dowolnej chwili zdecydujemy, czy dana strona ma zostać usunięta z historii, czy też nie.

W efekcie, poszukując w Sieci jakiejś informacji, od razu zablokujemy zapisywanie naszej obecności na nieciekawych stronach i pozostawimy w historii tylko te, do których zechcemy powrócić.

Rozszerzenie można zainstalować bezpośrednio po załadowaniu go ze strony. W tym celu przechodzimy na https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/8686 i klikamy przycisk »Zainstaluj«, a później »Zainstaluj«, ale już w oknie wyświetlonym przez przeglądarkę. Na koniec musimy ponownie uruchomić program. Aby zmienić ustawienia wtyczki, wybieramy w oknie przeglądarki polecenie »Narzędzia| Dodatki«, zaznaczamy na liście pozycję »Close’n forget« i klikamy przycisk »Preferencje«. W oknie opcji zaznaczamy pola wyboru »Usuń aktywną witrynę z historii « (Remove current site from browser’s history) oraz »… i wszystkie podstrony« (…and for all sub domaines). Zatwierdzamy wybór przyciskiem »OK« i zamykamy okno dialogowe. W menu kontekstowym przeglądanych stron pojawi się nowe polecenie.

Działanie wtyczki można również wygodnie kontrolować za pomocą przycisku – aby był on wyświetlany, kliknijmy prawym przyciskiem myszy na pasku narzędzi i z menu kontekstowego wybierzmy polecenie »Dostosuj«. Następnie posługując się metodą przeciągnij i upuść, umieśćmy ikonę »Close’n forget« na dowolnym miejscu na pasku i zamknijmy okno ustawień, klikając »Zakończ«. W przyszłości wystarczy kliknąć nową ikonę, by zamknąć aktywną kartę przeglądarki i usunąć ślady naszej obecności na stronie wyświetlanej w tej karcie.

0
Zamknij

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.