ONZ ostrzega, że w przeciągu 3 miesięcy problem głodu wzrośnie w 23 regionach na świecie

Zagrożone regiony to między innymi Tigraj w Etiopii, południowa część Madagaskaru, Jemen, Sudan oraz południowy i północny obszar Nigerii.

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowy Program Żywnościowy ONZ opublikowały raport dotyczący regionów najbardziej zagrożonych problemem głodu. Okazuje się, że sytuacja może ulec pogorszeniu jeszcze bardziej.

Na szczycie listy znalazła się Etiopia, gdzie liczba osób, którym grozi śmierć głodowa może wzrosnąć do 401 tysięcy jeśli pomoc humanitarna nie nadejdzie odpowiednio szybko. Jest to największa liczba od czasu klęski głodowej w Somalii w 2011 roku.

Czytaj też: Czy rolnictwo na Księżycu będzie możliwe?

Na południowym Madagaskarze, który został dotknięty najgorszą od 40 lat suszą, plagą szkodników niszczących uprawy oraz rosnącymi cenami żywności, 14 tysięcy osób może do września znaleźć się w katastrofalnej sytuacji związanej z brakiem pożywienia. Szacuje się, że liczba ta podwoi się do końca roku.

Pogarszające się tendencje są w większości napędzane przez dynamikę konfliktów zbrojnych. Także wpływ na to ma pandemia COVID-19. Dodatkowo, skoki cen żywności, ograniczenia w przemieszczaniu się, rosnącą inflację, zmniejszona siła nabywcza oraz przedłużający się fatalny sezon dla upraw rolnych także wpływają niekorzystnie na sytuację żywieniową.

Dziewięć innych krajów również ma wysoki wskaźnik osób stojących w obliczu klęski głodowej- Afganistan, Burkina Faso, Republika Środkowoafrykańska, Kolumbia, Kongo, Haiti, Honduras, Sudan i Syria.

Czytaj też: Powstaje generator żywności. Z plastiku w pełnowartościowe białko

Sześć krajów zostało dodanych do listy zagrożonych od czasu marcowego raportu ONZ- Czad, Kolumbia, Korea Północna, Myanmar, Kenia i Nikaragua. Trzy inne kraje, również stojące w obliczu poważnego problemu głodowego, to Somalia, Gwatemala i Niger.

Jak podaje agencja, w Korei Północnej, która jest objęta sankcjami ONZ, rosną obawy o sytuację bezpieczeństwa żywnościowego z powodu utrudnionego dostępu i potencjalnego wpływu ograniczeń w handlu, które mogą prowadzić do braków żywności. Choć informacje na ten temat są ograniczone, ostatnie dane oraz analiza Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa podkreślają niepokojący deficyt zbóż w tym kraju.