RODO

lupa skierowana na ludzi stojących na czerwonych kręgach Reklama i marketing

Fundacja Panoptykon oskarża Google i IAB

Fundacja Panoptykon wystąpiła do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych ze skargami przeciwko Google i IAB (Związek Pracodawców Branży Internetowej). Panoptykon uważa, że obecne standardy i specyfikacje techniczne dotyczące licytacji danych użytkowników nie spełniają wymogów RODO.
Wydarzenia

Francja nakłada na Google 50 mln euro kary za naruszenie RODO

Francuska komisja ds. informatyki i wolności, Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés (CNIL), uważa, że amerykański koncern w niewystarczająco jasny sposób informował użytkowników o sposobach wykorzystywania ich danych oraz nie prosił ich o zgodę na wyświetlanie reklam.
rodo Wydarzenia

Facebook i Google pozwane w związku z RODO

W trakcie pierwszego dnia obowiązywania Unijnego Rozporządzenia Ogólnego o Ochronie Danych Osobowych walczący o prywatność aktywista i adwokat Max Schrems, złożył pozwy przeciwko dwóm gigantom technologii. Austriak żąda kar finansowych sięgających ponad 3 miliardy euro.
Internet i sieci

Nazwa.pl: koniec usługi Sklepicom

Nazwa.pl informuje o wycofaniu ze swojej oferty prowadzenia sklepów internetowych. Wszyscy klienci, którzy zapłacili za kosztowny audyt, będą dalej mogli korzystać z usługi. Inni muszą do 25 maja przenieść sklepy na darmowe lub płatne silniki. Firma uzasadnia decyzję wchodzącym w życie unijnym Rozporządzeniem o Ochronie Danych Osobowych. O co chodzi w szczegółach?
Prawo i polityka

CHIP: Nazwa.pl i „konieczny audyt RODO” za 2000 zł + VAT

Jedna z największych w Polsce firm hostingowych rozesłała e-maile do części swoich klientów, którzy prowadzą internetowe sklepy. Nazwa.pl informuje w nich o konieczności przeprowadzenia audytu w związku ze zbliżającym się wejściem w życie unijnego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych. List zawiera warunki, które adresatom wydały się kontrowersyjne. Wysokie opłaty i krótki termin - albo przenosiny…
call center Prawo i polityka

CHIP: kto stoi za wyciekiem danych klientów T-Mobile?

Główny Inspektor Ochrony Danych Osobowych bada próbę kradzieży danych klientów operatora komórkowego. Przestępstwo rozpracowuje nadal policja. A my szukamy nowych informacji w rozmowach z konkurencyjnymi wobec T-Mobile sieciami. Pytamy też o incydent ekspertów od cyberbezpieczeństwa. W sprawie pojawia się ciekawy trop.
Close

Choć staramy się je ograniczać, wykorzystujemy mechanizmy takie jak ciasteczka, które pozwalają naszym partnerom na śledzenie Twojego zachowania w sieci. Dowiedz się więcej.